Nic nepolechtá lépe chuťové buňky, než správně vyuzené maso a klobásky. Rádi vzpomínáte na doby svého dětství, když se hojně využívaly domácí udírny a chodili jste si tajně ukrajovat čerstvě vyuzené maso visící ve spíži? Nechte se nalákat a pořiďte si vlastní zahradní udírnu.
Výhody
Uchovávání masa, sýrů a ryb uzením se praktikovalo již od dávných dob. Takto zpracované potraviny dlouho vydržely a zároveň měly skvělou chuť. Hlavními výhodami, které má každá zahradní udírna je především to, že si můžete maso sami připravit a naložit podle sebe.
Můžete regulovat způsoby a dobu uzení. Udí se metodami studeným nebo teplým kouřem. Uzení za tepla trvá kratší dobu a potraviny mají silnější a aromatičtější chuť. Uzení studeným kouřem trvá delší dobu a potraviny mají jemnější a vytříbenější chutě.
Typy udíren
Velmi oblíbeným typem je klasická dřevěná udírna, která dodává potravinám také aroma dřeva, ve kterém jsou uzeny. Zároveň je dokonalým designovým prvkem na zahradu. Existují dřevěné udírny jak umístěné na pevno, tak takové, které jsou složitelné a přenosné.
Kdykoli můžete nad topeniště k udírně svou udírnu postavit. Jsou malé, lehké a skladné, není potřeba vlastnit obří neforemnou budku, jako to bývalo kdysi.
Můžete si pořídit i kovovou udírnu. Jistě vás zaujmou designové kousky v industriálním stylu. Ty se skvěle vyjímají na zahradě. Navíc jsou také přenosné a některé vybaveny zároveň i grilem.
Zděná udírna je umístěna na pevno a nejlépe udržuje teplo. Hodí se na větší objemy potravin a dobře se v ní udržuje stálá teplota. Je možné ji taktéž spojit s grilem nebo ohništěm na opékání párků či zahřátí se v altánku, když je zima.
Z čeho se udírna skládá
Součásti udírny jsou topeniště, udící komora, komín a kouřovod. Některé kovové udírny mají ve výbavě nádobou, do které odkapává tuk z masa, tak aby nekapal do topeniště. Dále by neměl chybět teploměr do udírny, kterým se reguluje teplota.
Dohled nad teplotou v udírně je důležitý při různých metodách uzení. V topeništi se užívá k topení dřevo nebo uhlí. V udící komoře je umístěna tyč na zavěšení potravin. Topeniště je vybaveno roštem a popelníkem. U všech typů udíren, včetně zděné musí být dvířka, kterými zamezíte úniku kouře špatným směrem.
Zahradní udírna je ideální pomocník při zpracování potravin a zároveň zábavný způsob, jak si připravit něco dobrého na zub. Můžete si vybrat z nepřeberného množství marinád a úprav masa, ryb i sýrů.
Nejste omezeni nabídkou obchodů a objevíte tak nové gurmánské zážitky. Vyudit lze také zeleninu nebo houby, například uzené papriky chutnají skvěle. Na rošt je možné i přihodit různé druhy dřeva, které jsou aromatičtější jako třešeň nebo dub, či bylinky, které dodají potravinám nádhernou vůni.
Zahradní udírny se stávají čím dál více populární, a to je dobře. Není nutné spokojit se pouze s nabídkou obchodů a je příjemné objevovat nové gurmánské zážitky spolu s rodinou a přáteli na zahradě.