Ovocné stromy na podzim obvykle odměňují pěstitele svými plody, později je však „poděkovat“ jim za jejich úrodu a náležitě se o ně postarat.
Uschlé a nemocné stromy vykopejte
Člověk někdy nezabrání tomu, že některý z ovocných stromků doslouží a umře. Uschlé stromy vykopejte nejlépe i s kořeny a půdu poté znovu zarovnejte a zapravte. Stejně postupujte i v případě, že je strom vážně nemocný. I když se vám možné nebude chtít zbavit ho, rozhodně je to lepší varianta, než jej nechat na zahradě, a nakonec se muset zbavovat všech stromů. Záleží samozřejmě na konkrétní chorobě, ale pokud je vážně nemocný jeden strom, je možné, že se nemoc přenese i na další, proto jej raději rychle odstraňte.
Sázení nových stromů
Podzim je vhodné období na sázení nových stromů, a to jak ovocných, tak například různých bobulovin, jako je rybíz nebo angrešt. Rostlinky v obchodech pečlivě vybírejte – sledujte, zda mají bohatý a zdravý kořenový systém, a také jak vypadá jejich kmen (je-li zdravý a vyživený, není-li seschlý). Pokud příliš nerozumíte ošetřování stromků nebo na to nemáte čas, sáhněte po vyšlechtěné odrůdě, která se vyznačuje zvýšenou rezistencí, a tak vám ušetří mnoho starostí s péčí.
Péče a úprava ovocných dřevin
Po sklizni plodů je důležité odstranit ze stromu také všechny uschlé plody, které na dřevině zůstaly. Mohla by se z nich rozvinout nežádoucí choroba nebo hniloba. Pečlivě kontrolujte také zlomené nebo odřené větvě, které je potřeba ošetřit speciálním přípravkem. Každým zraněním se totiž strom oslabuje a mohl by také vymrznout.
Ovocné stromy bývají na podzim obsypané plody, avšak to není to jediné, čeho můžete využít. I když se to nezdá, zužitkovat lze také spadané listí. Listí bude potřeba shrabat několikrát, než všechno opadá, ale pokud je ale zdravé, je vhodné ho zkompostovat. Listy ze stromů, které byly napadeny chorobami, v žádném případě do kompostu nepřidávejte.
Kdy provádět řez ovocných stromů?
Obecně se ví, že se stromy musí zastříhávat. Dostávají tím potřebnou regulaci, kterou využijí při dalším růstu. Kdy je ale ta správná doba na jejich zkracování?
Jabloně nebo hrušky, tedy obecně jádroviny, stříhejte od prosince do března, v období jejich vegetačního klidu. Bobuloviny, tedy rybíz nebo například angrešt, sestříhávejte pouze lehce, a to v období, které začíná již v listopadu a končí v březnu. V tomto období můžete výrazně ovlivnit růst dřevin. Řezem podporujete jejich vitalitu a odolnost.